PÚDER FILMKLUB
Goya kísértetei
2014.január 27.

Újabb sorozat. Újabb mester. Woody Allen, Almodóvar és Polanski után ezúttal Milos Forman filmjeivel várjuk a mozirajongókat a Púder Filmklubban. A vetítések minden hétfőn 20:00-ás kezdéssel a Púder Pincében zajlanak. A filmeket beszélgetés követi, melynek moderátora: Géczy Dávid filmrendező.

jegyár: 500Ft
vetítés kezdete: 20:00
terem befogadóképessége: 45 fő

1792, Spanyolország. A kor leghíresebb portréfestőjének gyönyörű modelljét, Inest is utoléri az inkvizíció. A lányt eretneknek bélyegzik és börtönbe vetik, Goya pedig minden befolyását bevetve próbál segíteni múzsáján.

A Goya környezetében élő emberek történetét a festő szemén át látjuk. A spanyol inkvizíció utolsó éveiben játszódó film olyan korba enged betekintést, mely történelmi fordulópontnak bizonyult, ugyanakkor politikai ellentmondásoktól és igazságtalanságoktól volt terhes.

Javier Bardem Lorenzo atyát játssza, egy titokzatos papot, aki az inkvizítorok belső köréhez tartozik. Ennek ellenére beleszeret Goya múzsájába, a Natalie Portman által életre keltett Ines-be, akit tévesen eretneknek nyilvánítanak és bebörtönöznek. Francisco Goya szerepében Stellan Skarsgard látható. Az egyik legnagyobb spanyol festőként nyilvántartott Goya nem csak színpompás képeiről volt híres, hanem arról is, hogy igen szemléletesen vitte vászonra a háború és a spanyol hétköznapok kegyetlenségét.