Az ellenkultúra örök vezérkönyve?Jack Kerouac beatbibliája, az Úton – Az eredeti tekercs 2011 végén, M. Nagy Miklós fordításában jelent meg az Európánál, és egyből a kiadó sikerkönyve lett. A 2012-es cannes-i filmfesztiválon pedig a könyvből készült, a brazil Walter Salles rendezésében készült fim is indul az Arany Pálmáért.

Az eredeti, vágatlan szöveg megjelenése és a filmadaptáció mellett a magyar kiadás sikerében négy tényező bizonyosan szerepet játszott: a szép kiadás; a nosztalgia, amely a korábbi két fordításból, Déry György és Bartos Tibor átültetésből ered; a kíváncsiság, hogy milyen is a vágatlan Úton – és persze a kultusz, amely az establishmenttel szembeni lázadás örök vezérkönyvét övezi. De vajon tényleg ezt jelenti-e a magyar olvasóknak a beatbiblia? Megszólítja-e a mai tizenéveseket is? Észrevehető-e a művészregény a kultkönyv árnyékában? 

Az eredeti tekercsről, az Útonról, hatásáról Bárány Tibor vezetésével Falvai Mátyás, Kerek Roland, Pallag Zoltán beszélgetnek.

A Kritikustusa a Fiatal Írók Szövetsége 2011 tavaszán elindított programsorozata. A kerekasztal-beszélgetésekre tehetséges, részben fiatal, részben már rutinos irodalomtörténészeket, kritikusokat kér fel a FISZ. A résztvevők egy-egy friss megjelenésről vagy aktuális irodalmi jelenségről beszélgetnek. Az események célja, hogy a fiatal kritikusok a szélesebb közönség előtt is bemutatkozhassanak, illetve tapasztalatot szerezzenek a nyilvános szereplésben. Emellett lehetőség nyílik a generációs kritikai párbeszédre is.

A programot támogatja: MASZRE, NKA, Európa Kiadó

Időpont: 2012. május 23. 18.00